Patron fűtőtestek

Alacsony és magas teljesítményű patronok.

Melegcsatornás szerszámok és ipari gépek fűtéséhez.

Alkalmazási terület: vegyipar, csomagolóipar, műanyagipar, nyomdaipar, autóipar, cipőipar, bőripari gépek, gumiipar, fafeldolgozó ipar, gyógyszeripar.

Átmérő: ø4,5 - ø30 mm.

Kivezetés helye: egyoldali, kétoldali, könyökös

Kivezetés típusa: Igény szerint

Anyag fémköpenyes: rézből vagy rozsdamentes anyagból

Típusok: behelyezhető, becsavarható, speciális kialakítások pl: több zónás beépített szondával

A fűtőpatron tervezésénél először a teljesítményt kell a lehető legnagyobb számú fűtőbetétre szétoszlatni, hogy a felületi teljesítményeloszlás minél kisebb legyen (W/cm2) az egyes fűtőbetéteken . Ajánlott a fűtőpatron felhasználása és behelyezése előtt a fűtőpatront és a behelyezési lyukat speciális kitöltő géllel feltölteni, ezzel biztosítva a jobb hőleadást a fűtőpatron és a közeg között, valamint a fűtőpatron élettartama is ezzel javulhat, de az elektromos energia fogyasztása is csökkenthető.

Ha a felhasználási terület vagyis a beépítési hely mozgásban van, akkor úgy kell a fűtőpatront beépíteni hogy a kivezetési kábel közepénél mozogjon és ne a fűtőpatron közvetlen közelében, ezzel megakadályozva a mechanikai sérülést és szakadást. Ajánlott a kivezetési kábelt pár körben összehajtani (spirált képezve) és így beépíteni. Ha a felhasználás nagyon igénybe veszi a kivezetést, akkor kérjük konzultáljon velünk a kivezetés megerősítéséről és a beépítés módjáról. Ilyen esetben sűrűn alkalmazunk egy köztes dobozkát, mely lehetővé teszi a gyors és biztonságos fűtőpatron cserét valamint a fűtőpatron kivezetésének cseréjét .

Amennyiben a fűtőpatron olyan közegben van ahol a munkahőmérséklet állandóan 250°C felett van következőket kell tenni:
kivezetésnek ilyenkor ajánlott flexibilis kábel, nikkel belső vezetővel, amely üvegszövettel van szigetelve vagy kerámia gyönggyel, a fűtőbetét nem fűtött részét kell megnövelni úgy, hogy a vezeték kivezetése minél távolabb essen a fűtött résztől.

Mellőzni kell különböző ragasztó anyagok használatát, mint például: ragasztó szalag, tömítő szilikon a fűtőpatron testénél. Ezek használata ugyanis rövidzárlathoz vezethet. Ha mégis szükséges tömítő anyagot használni, akkor az csak hőálló szilikon lehet, amely munkahőmérséklete 250 ° C felett van.

Magasabb hőmérsékleten való huzamosabb használatnál ajánlatos a fűtőbetétek hőszigetelése,mely a következő előnyökkel jár:
- az elektromos áram fogyasztásának 40 %-os csökkenése, - a fűtőbetét teljesítmény értéke alacsonyabb, ezzel az élettartam növekszik, - az elvárt hőmérsékletet hamarabb éri el.

A hőérzékelő elemeket a fűtőbetéttől 10 mm-re kell elhelyezni a fűtőbetét közepénél. Ez az információ nagyon lényeges, különösen ha magas teljesítményű fűtőpatronokról van szó, amelyeknél még ajánlott, hogy mikroprocesszoros legyen a hőérzékelő szabályzója, ezzel is növelve a fűtőbetét élettartamát.

A fűtőpatron cseréjénél a következő nehézségbe ütközhetünk: a hosszabb ideig magas hőmérsékleten használt fűtőpatron besülhet, azaz a réstömítő szilikonos gél oxidálódhat. Ebben az esetben ajánlott használni a következő módszert: kalapáccsal és egy fém eszköz segítségével a fűtőpatront ki kell ütni. Amennyiben így nem sikerül, akkor a patron átmérőjének méretétől 0,2 – 0,3 mm-el kisebb fúróval ki kell fúrni a besült fűtőpatront, vigyázva arra, hogy a befogadó elem ne sérüljön meg.

A Carbo Kft.-ben gyártott fűtőbetétek, amennyiben azokat a felhasználási javaslat alapján használják, a lehető legnagyobb teljesítménnyel és élettartammal fog működni. Ha bármilyen jellegű kérdés felmerül, kérem jelentkezzen a gyártónál.

Rendelésnél kérjük, adja meg az alábbi adatokat: